Cube67 Diagnostics Gateway – Dijagnostika je jednostavna

Cube67 Diagnostics Gateway – Dijagnostika je jednostavna

Murrelektronik Cube sustav sabirnice polja nudi opsežne dijagnostičke mogućnosti. Novi dijagnostički prolaz (diagnostics gateway) olakšava pristup tim podacima. Ovo je rješenje lako implementirati, pruža jasne informacije u slučaju kvara i ubrzava rješavanje problema, što rezultira maksimalnom dostupnošću strojeva i sustava.

Sustav Cube iz tvrtke Murrelektronik visoko je učinkovit, decentralizirani sustav sabirnice polja koji se koristi u mnogim strojevima i sustavima. Ima modularnu strukturu, pa se prilagođeni instalacijski koncepti mogu realizirati velikim brojem ulaznih modula, izlaznih modula, miješanih modula i širokim spektrom funkcionalnih modula (npr. IO-Link, RS 485 itd.). Jedan kabelski sustav prenosi i komunikacijske podatke i napone napajanja, pri čemu se mogu povezati do 32 modula na četiri „grane“ svakog čvora sabirnice. Glavne plus točke Cube sustava su jedan kabelski sustav, potpuno oblikovani moduli, višenamjenski kanali i opsežne dijagnostičke mogućnosti.

Procjena i uporaba dijagnostičkih podataka bila su moguća samo uz dugotrajno programiranje. Vrlo često su se trebali dovršiti isti koraci za svaki novi sustav, jer različite kontrole zahtijevaju različite dijagnostičke koncepte. Dakle, do danas nije bilo moguće maksimalno iskoristiti dijagnostičke funkcije raznih kontrola. To je rezultiralo nastalim pogreškama koje se nisu mogle dovoljno brzo utvrditi, što je dovelo do dugih prekida rada u najgorem slučaju. Ovo košta vrijeme, novac i živce.

Nema više toga!

Novi Cube67 Diagnostics Gateway praktični je modul koji omogućuje jednostavnu i brzu metodu očitavanja dijagnostičkih podataka iz sustava Cube i pružanje tih podataka korisniku.

Čvrsta konstrukcija i isprobani potpuno oblikovani moduli čine Diagnostics Gateway prikladnim za uporabu u robusnim industrijskim uvjetima. Integriran je u kabel između čvora Cube sabirnice  i (maksimalno) četiri grane. Standardno Ethernet sučelje povezuje dijagnostički prolaz s komunikacijskom razinom.

Kompletan prikaz topologije

Prilikom pokretanja sustava Cube, dijagnostički prolaz čita cjelokupnu topologiju kao i čitavu komunikaciju procesa i sve dijagnostičke poruke. Modul vizualno priprema ove podatke i prikazuje sve podatke, neovisno o upravljačkoj i bez dodatnog softvera, u svakom pregledniku i, bez obzira na platformu, na isti način. Svaki korisnik s autorizacijom pristupa komunikacijskoj mreži može pristupiti tim podacima, na primjer, putem HMI-a, tableta ili lokalno instaliranog računala u upravljačkoj stanici.

Raspored modula automatski se prikazuje kao jasna topologija i u tabličnom obliku na ekranu. Ondje se iznose cjeloviti procesni podaci, na primjer preklopna stanja pojedinih ulaza i izlaza. Dijagnostičke poruke sustava prikazuju se u topologiji, kao i u jasnom tabličnom obliku.

Glavna prednost alata je dijagnostička memorija (dnevnik prijava). Pohranjuje prolazne pogreške, što znači pogreške koje se javljaju samo privremeno, primjerice kada kabel probije u vučnom lancu ili ‘pregrijavanje’ senzora zbog izravnog sunčevog svjetla koji se pojavljuje više puta u određenom trenutku. Kod kontrole, prolazna greška koja više nije akutna neće se više prikazivati. Ova se pogreška smatra “ispravljenom”. To je vrlo loše, budući je takva pogreška često upozorenje za ozbiljniji problem.

Oznake modula i poruke o pogrešci u običnom tekstu

Alat pruža jasnu tablicu za preuzimanje u CSV formatu. Ova tablica sadrži pregled modula i komponenata, kao i svih ulaza i izlaza čitanog instalacijskog rješenja. U ovoj tablici možete dodijeliti imena komponentama i održavati oznake za sve moguće pogreške u običnom tekstu. Ta će se tablica ponovo uvesti kako bi alat mogao pristupiti tim imenima i oznakama.

Stoga topološki prikaz i tablica više ne pružaju korisniku kriptirane poruke o pogrešci, već jasne informacije poput “kratki spoj na hidrauličkoj jedinici” ili “prekid žice na analognom senzoru utora 2 transportne jedinice.” Te informacije pomažu brzo pronaći pogreške!

Kako biste omogućili brzo uklanjanje pogrešaka, u sustav možete uvesti i upute za precizna rješenja putem CSV datoteke, na primjer ‘zatvorite ventil’ ili ‘zamijenite kabel’. U idealnom slučaju, broj artikla zamjenskog dijela već je naveden u tablici. Ovo ubrzava rješavanje problema.

Podaci dnevnika Cube67 dijagnostičkog prolaza mogu se pohraniti za otpremu ili za statističke studije. To omogućava, na primjer, brojanje preklopnih ciklusa ulaza i izlaza i korištenje tih podataka za strukturirano održavanje u cikličkim intervalima. Format razmjene omogućava da se podaci upotrebljavaju i za ostale sustave i da se izravno integriraju u različite aplikacije kao što su ERP ili cloud sustavi.

Različita područja primjene

Različite dijelovi procesa uključeni u životni ciklus strojeva i sustava imaju koristi od dijagnostičkog prolaza Cube67:

  • Osoba koja započinje upotrebu Diagnostics Gateway-a za ispitivanje topologije i otkrivanje slabih točaka poput kratkog spoja ili topoloških pogrešaka (npr. Razlika između nazivne i stvarne konfiguracije) u ranoj fazi. Modul je također vrlo koristan za IO testove.
  • Uslužno osoblje stroja ili postrojenja koje, integriranjem Diagnostics Gateway-a, može brzo prepoznati i ukloniti pogreške čime jamči maksimalnu dostupnost stroja. Stalna integracija je također zanimljiva kako bi se omogućio daljinski pristup stroju ili sustavu, te kako bi primjerice vodio električara na terenu.
  • Rukovatelj stroja ili sustava koji trajno ugrađuje dijagnostički prolaz kako bi mogao na vrijeme reagirati na potencijalne probleme. U najboljem slučaju, upute za rješavanje problema su već implementirane u sistematsku opremu koja omogućava instalateru da dovede potreban rezervni dio sa sobom kada dođe na popravak.