Uvod u solarnu energiju

Sunce daje energiju koja održava život na Zemlji, oblikuje vrijeme i klimu te predstavlja glavni izvor elektromagnetskog zračenja i neiscrpan izvor obnovljive energije.
Snaga sunčevog zračenja iznosi oko 3,3 x 1027 kWh na godinu od čega samo mali dio stigne na Zemlju. Zemlja od Sunca godišnje dobiva oko 1,07 x 1018 kWh energije što je još uvijek nekoliko puta više nego što iznosi ukupna potrošnja svih primarnih izvora energije na Zemlji u godinu dana.

Upravo zbog svih tih spoznaja, uvjereni smo, da se energija mora dobivati iz novih izvora jer činjenice govore da su konvencionalni izvori energije – ugljen, plin, nafta te nuklearna goriva – ograničeni i iscrpljivi. Osim problema nestanka konvencionalnih izvora energije postoji i problem zagađenja koji nastaje prilikom iskorištavanja tih izvora energije te utjecaj na globalno zatopljenje Zemlje.
Korištenjem Sunčeve energije ostvaruje se usklađeni odnos ekonomskog i ekološkog cilja čovječanstva te se može ostvariti veliki gospodarski napredak i rast bez narušavanja ekološkog sustava koji je prirodna zajednica svih bića našeg planeta.

Ako uzmemo u obzir visoku cijenu energije dobivenu iz tradicionalnih izvora energije te učestalo povećanje cijena barela nafte na svjetskom tržištu bez pretjerivanja možemo zaključiti da će korištenje sunčeve energije u budućnosti postati unosan posao. Ne smijemo zaboraviti da tradicionalni izvori energije postaju sve ograničeniji jer polako nestaju, eko propisi iz godine u godinu sve su stroži a okoliš nam mora postati bitna stavka kako bi ga očuvali za buduće generacije.

Teoretski gledano, potencijal sunčevog zračenja daleko nadmašuje potencijal svih ostalih obnovljivih izvora energije – vodene energije, energije vjetra te energije dobivene iz biomase.
Želimo posebno naglasiti da Hrvatska s oko 1111 otoka, što većih što manjih, priobalja i zaobalja ima nevjerojatan potencijal za iskorištavanje sunčeve energije. Obala tu prednjači no i ostali dijelovi Hrvatske imaju potencijala te bi zemlja u cjelini trebala biti zainteresirana za opskrbu električnom energijom pomoću fotonaponskih sustava. Hrvatska bi trebala iskoristiti domaće znanje i mudrost što se tiče korištenja sunčeve energije kako bi postala energetski efikasnija, neovisnija i naprednija zemlja u svim aspektima – od gospodarskog do ekološkog. Za veliki dio otoka Lijepe naše čak ni nema alternative napajanja.

Iako ima izrazito povoljne uvjete za iskorištavanje sunčeve energije, neusporedivo povoljnije od ostalih zemalja, nažalost Hrvatska se nalazi na samom dnu Europe po broju ugrađenih solarnih sustava i pretvorbi sunčevog zračenja u električnu.

Neke od mogućnosti primjene solarnih fotonaponskih sustava:

 • Nepristupačni objekti, kao što su npr. vikendice, vikend naselja, seoska imanja, crpilišta…
 • Razni pokretni objekti poput kamp kućica, plovila…
 • Ulična rasvjeta, signalizacije, video nadzori, alarmni sustavi
 • Bazenski sustavi, sustavi navodnjavanja
 • I drugo…

Što nudimo

 • Samostalni (off-grid) sustavi za vlastite potrebe od 1kW do 15W
 • Fotonaponski sustavi s PLI pretvaračima
 • Hibridni sustavi – kombinacija više izvora energije zajedno
 • Fiksni sustavi – montaža na krov ili tlo
 • Pokretni sustavi – sustav montiran na prikolici
 • Montaža od strane certificiranih i stručnih djelatnika
 • Prilagodba Vašim osobnim potrebama

Oprema

Solarni paneli
Steca i Varga Elektronik
Pretvarači, kontroleri punjenja
Solarne baterije

Gotovi solarni sustavi

1000W

3 x panel SV144–450E HC9B

1 x pretvarač Steca Solarix PLI 1000–12, 12V DC, 1000W, 230V AC 50/60Hz, 40A MPPT

2 x baterija GEL 12V 240Ah

Alu konstrukcija za 1000W

Razni elektro-materijal

Elektro ormarica (prema potrebi)

Montaža sustava (usluga)

2000W

12 x panel SV60–330E

1 x pretvarač Steca Solarix PLI 2400–24, 24V DC, 2400W, 230V AC 50/60Hz, 40A MPPT

4 x baterija GEL 12V 240Ah

Alu konstrukcija za 2000W

Razni elektro-materijal

Elektro ormarica (prema potrebi)

Montaža sustava (usluga)

5000W

12 x panel SV144–450E HC9B

1 x pretvarač Steca Solarix PLI 5000–48, 48V DC, 5000W, 230V AC 50/60Hz, 80A MPPT

8 x baterija GEL 12V 240Ah

Alu konstrukcija za 5000W

Razni elektro-materijal

Elektro ormarica (prema potrebi)

Montaža sustava (usluga)

Posao: Uključeno postavljanje konstrukcije (nosači panela), postavljanje i povezivanje panela, ugradnja pretvarača i punjača baterija, ugradnja osigurača i zaštitnih sklopki, programiranje, te puštanje sustava u rad.

U cijeni nisu uračunati svi dodatni troškovi poput iznajmljivanja dizalice, krana ili bilo kojeg drugog stroja u slučaju potrebe istih zbog nedostupne lokacije.

Opcija: Ormarica za pretvarač u slučaju gdje nema odgovarajuće prostorije koja mora zadovoljavati propisane CE uvjete za nesmetani rad pretvarača i postavljanje baterija.

Solarni sustav prema Vašoj potrebi

Ukoliko želite ponudu solarnog sustava za Vaš objekt, preuzmite ovaj upitnik te nam ispunjenog pošaljite na e-mail kako bismo sastavili optimalan solarni sustav za Vaše potrebe. Molimo Vas, imajte na umu da što više dobivenih informacija i preciznijih podataka znatno olakšava izračun i samim tim smanjuje moguće pogreške prilikom izvedbe.

Galerija gotovih solarnih sustava