Trenutno pregledavate Vario-X – decentralizirano rješenje za svijet automatizacije budućnosti

Vario-X – decentralizirano rješenje za svijet automatizacije budućnosti

Murrelektronik je odavno čuo poziv sektora automatizacije za učinkovite, inteligentne i jednostavne koncepte instalacije. Vario-X je njegov odgovor. Ova modularna platforma donosi sustave senzora i aktuatora u neposredno okruženje stroja na decentraliziranoj osnovi i nudi fleksibilno, skalabilno rješenje za sve primjene. U kombinaciji s digitalnim blizancem, Vario-X podiže digitalizaciju na potpuno novu razinu. Krajnji rezultat je znatna ušteda vremena i troškova u instalaciji, planiranju, radu i servisiranju.

Dobrodošli u svijet u kojem umrežena proizvodnja i digitalna integracija revolucioniraju automatizaciju. Ovaj proces transformacije otvara cijeli niz pitanja stručnjacima za automatizaciju: Kako se prednosti digitalnih tehnologija kao što su AI, strojno učenje, IoT i analitika velikih podataka mogu učinkovito iskoristiti? Kako se postojeći sustavi mogu povezati s novim digitalnim rješenjima? Izazov leži u izgradnji mosta između prošlosti i budućnosti povezivanjem analognog i digitalnog svijeta. Murrelektronik teži besprijekornoj topologiji visokih performansi i budućnosti.
Vario-X – impresivan koncept

Uspješna digitalna transformacija zahtijeva dosljednu decentralizaciju. Koncept u središtu ove decentralizacije jednostavan je koliko i briljantan. Prvi korak je pakiranje napajanja zajedno s perifernim komponentama kao što su osigurači i glavni prekidač napajanja u male, decentralizirane module. Sljedeći korak je postavljanje ovih kompaktnih jedinica direktno uz proizvodni stroj, zajedno s industrijskim računalima koja se brinu o komunikacijskim i upravljačkim elementima za cijeli sustav ili za pojedine modularne komponente stroja.

Nagrađivana platforma za automatizaciju Vario-X savršeno je utjelovljenje ovog pristupa. To je pokretač decentralizacije u industriji i proizvodnji. Po prvi put, sve funkcije automatizacije mogu se prema potrebi skalirati i implementirati na decentraliziranoj osnovi, tj. bez konvencionalne arhitekture upravljačkog ormara. Osim što je platforma, Vario-X je također koncept instalacije koji se može prilagoditi specifičnim namjenama i zahtjevima kupaca. Uostalom, kada se radi o stvaranju učinkovitog instalacijskog rješenja, osnovna ideja “pojednostavljivanja, modularizacije, prijenosa na teren i kombiniranja tehnologija” je vrlo važna – i pruža osnovu za izgradnju koncepata decentralizirane automatizacije.

“Vario-X nudi 100 posto decentraliziranu automatizaciju bez ormarića”, kaže Olaf Prein, voditelj globalne poslovne jedinice za automatizaciju u Murrelektroniku. „Naša platforma za automatizaciju pruža modularne i transparentne procese, veću dodanu vrijednost u svim područjima vaše tvrtke i, posljedično, poboljšanu konkurentnost i profitabilnost u strojarstvu i inženjerstvu postrojenja. Samo zahvaljujući integriranom konceptu instalacije, Vario-X smanjuje vrijeme potrebno za instaliranje stroja za oko 40 posto.”

U tom smislu prednjači novorazvijeni koncept instalacije tvrtke Murrelektronik za tehnologiju decentraliziranog servo pogona. Jedna ključna komponenta je utični konektor MQ15 DC, koji ima inovativni sustav brzog povezivanja. Za povezivanje strojnog sustava potrebna je četvrtina okreta. To znači da se, kada se koriste unaprijed montirani kabeli, mogu uspostaviti veze Lako, sigurno i – što je najvažnije – bez grešaka. To štedi vrijeme i time smanjuje troškove instalacije i planiranja.

Visoke performanse, robustan, jednostavan

Dok besprijekorno integrira decentralizirane servo pogone, Vario-X osigurava pouzdano upravljanje naponom, signalom i podacima u neposrednom okruženju stroja. U središtu ove inovativne platforme su robusna kućišta nepropusna za vodu i prašinu sa zaštitom IP65 u kojima se nalazi napajanje, sustav upravljanja, sklopke, sigurnosna tehnologija i IO moduli. Oni se lako mogu umetnuti u ništa manje robusnu stražnju ploču s integriranim profilima konstrukcije stroja. Opremljen višejezgrenim CPU-om, Vario-X kontroler može zadovoljiti sve zahtjeve i lako se integrirati u sve industrijske Ethernet mreže više razine kao otvorena upravljačka platforma. Sustav od 48 V također nudi dovoljno snage da pokrije gotovo sva područja primjene.


Od senzora do oblaka

Vario-X je više od puke zbirke stražnjih ploča, kontrolnih modula, kabela i tako dalje. Strojni sustav koji je automatiziran s Vario-X također može biti popraćen digitalnim blizancem. Ovaj svestrani virtualni prikaz 1:1 sadrži sve funkcije i parametre budućeg, stvarnog sustava – i može se izraditi već u fazi projekta, prije nego što je prva mehanička komponenta uopće naručena ili montirana. Da bi to UČINIO, Murrelektronik uzima inženjerske datoteke za strojeve i sustave i stvara kinematički model pomoću posebnog softvera koji zatim može simulirati naknadne pokrete i sekvence. Kao rezultat toga, inovativne aplikacije mogu se implementirati s lakoćom, kao što je vizualizacija i upravljanje digitalnim sustavom putem proširene stvarnosti (AR) pomoću pametnog telefona ili tableta. Digitalni blizanac također može nadzirati sustav stroja dok radi i može očitati podatke stroja.


Pojačivač učinkovitosti za proizvodnju

Stalno rastući zahtjevi koji se odnose na energetsku učinkovitost u proizvodnji i proizvodnji također se mogu podržati na dinamičkoj osnovi. Uzmimo, na primjer, pneumatiku, tehnologiju koja se vrlo široko koristi, ali može imati ocjenu učinkovitosti od samo 10 do 20 posto ako troši mnogo energije zbog bezbrojnih curenja zraka u sustavu i neučinkovitih aktuatora. Vario-X nudi stvarno jednostavan način elektrifikacije komponenti sustava kojima se prethodno upravljalo pneumatski. Zapravo, zamjena pneumatike elektrikom – na primjer na steznim jedinicama u proizvodnji karoserije – donosi samo prednosti u cijelosti. Vlasnici tvrtki mogu smanjiti količinu neučinkovite, teško kontrolirane i relativno skupe pneumatike u svojim radionicama, planeri proizvodnje mogu se fokusirati na jedan izvor energije (električna energija), zaposlenici konačno mogu raditi u osjetno tišim uvjetima i, naravno, okoliš koristi, također.